Apium graveolens var. dulce

Stangelsellerie

Englische Bezeichnung: Cellery Stalks
Spanische Bezeichnung: Apio

 

Familie  

Doldenblütler (Apiaceae)

Verwendbare Teile 

Hauptbestandteile 

  • MineralstoffeCalcium, Magnesium, Kalium
  • Vitamine: B-Vitamine, C, K, Beta-Carotin (Provitamin A),
  • Sekündäre Pflanzenstoffe: Antioxidantien, Bitterstoffe

Ernte-Hinweise:  

Die zarten Stängel können abgeschnitten werden und solange die Pflanze unterirdisch nicht beschädigt ist, treiben auch immer wieder neue Stängel aus. Zum Abernten einfach die komplette Pflanze samt Wurzel aus der Erde ziehen

Verwendung:  

 Kochen, Dünsten, Schmoren, Blanchieren, Braten, Entsaften  
  • z.B.: als Rohkost, in Suppen, Soßen, Eintöpfen und Aufläufen sowie Smoothies & Säften
    Die meisten kennen den typischen Knollensellerie aus Suppengemüse. Zusammen mit seinen Geschwistern Schnittsellerie und Staudensellerie gehören diese drei Varietäten zur Art des Echten Selleries. Insgesamt gibt es circa 30 Arten. Schon im alten Ägypten wurde die aus dem Mittelmeerraum stammende Wildform zwischen circa 1200 und 600 v. Chr. als Heilpflanze verwendet und dienten außerdem als Grabbeigabe. 
    Das bekannte Suppengemüse hat noch mehr Potential! 
    Ob als Rohkost-Snack, als Saftzutat, gedünstet als Gemüse oder überbacken aus dem Ofen – Sellerie beweist Vielfalt.

     

    Family  

    Umbelliferae (Apiaceae)

    Parts Used: 

    Stalks, Leaves

    Key Constituents:

    • Minerals: Calcium, Magnesium, Potassium
    • Vitamins: B vitamins, C, K, Beta-Carotene (Provitamin A)
    • Secundary plant substances: Antioxidants, bitter substances

    Harvesting Guidelines:  

    IThe delicate stems can be cut off and as long as the plant is not damaged underground, new stems will sprout again and again. To harvest, simply pull the entire plant, including the root, out of the ground.

    Use: 

    raw, cooking, stewing, blanching, frying, juicing.

    – as a raw snack, in soups, sauces, stews and casseroles as well as smoothies & juices

    Most people know the typical celery root as a soup vegetable. In total there are about 30 species of celery. The wild form, which originated in the Mediterranean region, was already used as a medicinal plant in ancient Egypt between about 1200 and 600 BC and was also used as a grave offering. 

    The well-known soup vegetable has even more potential! 

    Whether as a raw snack, as a juice ingredient, steamed as a vegetable or baked in the oven – celery has a lot of diversity!

     

     

    Kale was already a delicacy in Roman cuisine. Farmers who grew kale often prospered as a result.

    The frizzy cabbage leaves are a true superfood! In addition to the numerous vitamins and minerals, kale also contains a high-quality amino acid profile, fiber and valuable secondary plant compounds.