Brassica oleracea var. capitata f. rubra
Rotkohl
Spanische Bezeichnung: Col roja

Familie
Kreuzblütengewächse (Brassicaceae)
Hauptbestandteile:
Mineralstoffe: Calcium, Magnesium, Kalium
Vitamine: B-Vitamine, C, Beta-Carotin (Provitamin A),
Sekundäre Pflanzenstoffe: Antioxidantien: Anthocyane, sowie krebsfeindliche Senfölglycoside
Ernte-Hinweise:
Junge Blätter lassen sich bereits früher ernten, z.B. für einen Salat. Wenn der ganze Kopf ausgereift ist, schneidet man den Kohl mit einem scharfen Messer knapp unter dem Kopf ab, sobald er schön fest geworden ist, und entfernt die äußeren Blätter.
Verwendung:
Rohkost, Kochen, Dünsten, Schmoren, Blanchieren, Braten,
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z.B.: als Gemüsebeilage, in Eintöpfen, Aufläufen
Family
Cruciferous Vegetables (Brassicaceae)
Parts Used:
Leaves
Key Constituents:
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Minerals: Calcium, magnesium, potassium
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Vitamins: B vitamins, C, Beta-Carotene (Provitamin A)
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Secundary plant substances: Antioxidants, anthocyanins as well as anti-cancer sulfur-containing glucosinolate compounds, isothiocyanates and sulforaphane
Harvesting Guidelines:
Young leaves can be harvested earlier, for example, for a salad.
When the whole head is fully developed, cut the cabbage with a sharp knife just below the head, once it has become nice and firm, and remove the outer leaves.
Use:
Raw, cooking, stewing, blanching, sauteeing
– As a vegetable side dish, in stews, casseroles
A special advantage of red cabbage are pigments known as anthocyanins. These are antioxidant secondary plant compounds that make it a particularly healthy vegetable.