Cichorium intybus var. foliosum
Radicchio
Spanische Bezeichnung: Radicchio

Familie
Korbblütler (Asteraceae)
Hauptbestandteile:
Mineralstoffe: Kalium, Calcium
Vitamine: B Vitamine, C, Folsäure, Beta-Carotin (Provitamin A)
Sekundäre Pflanzenstoffe: Antioxidantien, Bitterstoff (Intybin)
Ernte-Hinweise:
Zum Ernten des Kopfes wird der Strunk direkt über dem Boden mit einem scharfen Messer abgeschnitten.
Verwendung:
Rohkost
-
in Salaten, auf Sandwiches
Der Bitterstoff Intybin in Radicchio regt die Produktion von Verdauungssäften in Magen, Leber sowie Galle kräftig an.
Family
Cruciferous Vegetables (Brassicaceae)
Parts Used:
Leaves
Key Constituents:
-
Minerals: Calcium, potassium
-
Vitamins: B-vitamins, C, folic acid, beta-carotine (Provitamin A)
-
Secundary plant substances: antioxidants, bitters (Intybin)
Harvesting Guidelines:
To harvest the head, cut the stalk just above the ground with a sharp knife.
Use:
Raw
– served in a salad, on sandwiches…
Radicchio is a cultivated form of the common chicory. The different varieties used to be cultivated mainly in Italy, which is where the regional names come from.