Cichorium intybus var. foliosum

Radicchio

Englische Bezeichnung: Radicchio
Spanische Bezeichnung: Radicchio

Familie  

Korbblütler (Asteraceae)

Hauptbestandteile:  

Mineralstoffe: Kalium, Calcium
Vitamine: B Vitamine, C, Folsäure, Beta-Carotin (Provitamin A)
Sekundäre Pflanzenstoffe: Antioxidantien, Bitterstoff (Intybin)

 

Ernte-Hinweise:  

Zum Ernten des Kopfes wird der Strunk direkt über dem Boden mit einem scharfen Messer abgeschnitten.

Verwendung:  

 Rohkost
  • in Salaten, auf Sandwiches

Der Radicchio ist eine Kulturform der Gemeinen Wegwarte (Zichorie). Die verschiedenen Sorten wurden früher vor allem in Italien angebaut, woraus sich die regionalen Bezeichnungen herleiten. Der Bitterstoff Intybin in Radicchio regt die Produktion von Verdauungssäften in Magen, Leber sowie Galle kräftig an..

 

Family  

Cruciferous Vegetables (Brassicaceae)

Parts Used: 

Leaves

Key Constituents:

  • Minerals: Calcium, potassium
  • Vitamins: B-vitamin, C, folic acid, beta-carotina (provitamins)
  • Secundary plant substances: antioxidants, bitters ( Intybin)

Harvesting Guidline:  

To harvest the head, cut off the stalk directly above the ground with a sharp knife.

Use:  

Raw vegetables

e.g. in salads, on sandwiches

Radicchio is a cultivated form of the common chicory. The different varieties used to be cultivated mainly in Italy, which is where the regional names come from. The bitter substance intybin in radicchio strongly stimulates the production of digestive juices in the stomach, liver and gall bladder.

 

Familia 

Verduras crucíferas (Brassicaceae) 

 

 

Partes utilizadas: 

Hojas

Componentes principales:

  • Minerals: Calcium, potassium
  • Vitamins: B-vitamin, C, folic acid, beta-carotina (provitamins)
  • Secundary plant substances: antioxidants, bitters ( Intybin)

Guía de cosecha:

Para cosechar la cabeza, corte el tallo directamente por encima del suelo con un cuchillo afilado.

Uso:  

Verduras crudas

p.ej. en ensaladas, en bocadillos

La achicoria es una forma cultivada de la achicoria común. Las distintas variedades se cultivaban sobre todo en Italia, de donde proceden sus nombres regionales. La sustancia amarga intibina de la achicoria estimula fuertemente la producción de jugos digestivos en el estómago, el hígado y la vesícula biliar.