Cichorium endivia
Endivien, Friseé
Spanische Bezeichnung: Escarola

Familie
Korbblütler (Asteraceae)
Hauptbestandteile:
Mineralstoffe: Calcium, Magnesium, Kalium, Eisen
Vitamine: B-Vitamine, C, Folsäure, Beta-Carotin (Provitamin A)
Sekundäre Pflanzenstoffe: Antioxidantien, Bitterstoffe
Ernte-Hinweise:
Es können einzelne Blätter geerntet werden oder zum Ernten des Kopfes wird der Strunk direkt über dem Boden mit einem scharfen Messer abgeschnitten. Alternativ können Sie den Salat auch mit der Wurzel aus dem Boden herausdrehen.
Verwendung:
Rohkost
-
im Salat, auf Sandwiches, ….
Family
Compositae (Asteraceae)
Parts Used:
Leaves
Key Constituents:
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Minerals: Calcium, iron, potassium, magnesium
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Vitamins: B-vitamins, C, folic acid, beta-carotine (Provitamin A)
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Secundary plant substances: Antioxidants, bitters
Harvesting Guidelines:
It’s possible to harvest single leaves or for the head, cut off the stalk just above the soil with a sharp knife. Alternatively, you can twist the lettuce out of the ground with the root.
Use:
Raw
– served in a salad, on sandwiches…
Endive is a slightly bitter leafy green vegetable. Unlike other lettuces, endive has a relatively high vitamin and mineral content.